Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Aromatherapie bij zwangerschaps – misselijkheid

door | feb 8, 2018 | Blog, Zwangerschap | 0 Reacties

Misselijkheid is een van die vervelende ongemakken die veel impact kan hebben op de welzijn van de vrouw. Gelukkig kan Aromatherapie veel uitkomst bieden

WAT IS ZWANGERSCHAPSMISSELIJKHEID?

Zwangerschapsmisselijkheid kan op iedere moment van de dag voorkomen.  Sommige vrouwen zijn zelfs de gehele dag missselijk. Toch komt bij de meeste vrouwen (60%) de misselijkheid vooral in de ochtend voor. Doordat hormoonactiviteit vooral in de eerste maanden veel toeneemt komt misselijkheid vaak in het begin van de zwangerschap voor. Na 3 maanden neemt de hormoonactiviteit meestal af en worden de klachten minder – helaas kan het bij sommige vrouwen duren tot het eind van de zwangerschap. Naast misselijkheid kan ook brandende maagzuur een rol gaan spelen. Vooral in de laatste paar maanden van de zwangerschap komt dit vaker voor mede doordat het kind hoger in de buik ligt en druk uitoefent op de maag.

Ochtendmisselijkheid is op zich niet echt gevaarlijk (wel moet je op je gewicht letten). Maar het is toch knap lastig om met andere zaken bezig te zijn of echt te genieten van je zwangerschap als je je niet 100% voelt.

ALGEMENE TIPS BIJ ZWANGERSCHAP MISSELIJKHEID

1. Door de hormoonverandering gaan vrouwen vaak ook beter ruiken.  Sommige geuren zijn dan heerlijk – terwijl andere geuren gelijk misselijk maken.  Om te zorgen dat er in jouw omgeving een prettige geur heerst is het handig om sterke geuren te vermijden. Het is ook mogelijk om Etherische Oliën te verdampen. Hiervoor kun je een Aromalamp gebruiken of enkele druppels olie in een bak met warm water druppelen. Zie Aroma Tips bij misselijkheid voor meer info.

2. Zorg dat je geen zware maaltijden eet.  Nuttig liever meerdere kleine maaltijden dan 3 grote, zware maaltijden.  Eet ook vaker een tussendoortje zodat je maag niet leeg is.  Hierdoor voorkom je dat je bloedsuikerspiegel te veel daalt. Ook is het zo dat een verkeerde geur op een lege maag vlugger misselijk maakt! Dit is vooral belangrijk bij het opstaan.  Eet als je opstaat gelijk een droge cracker en drink een kopje thee of een glas water.  Leg desnoods een koekje/cracker of stukje chocolade naast je bed zodat je in de nacht of voor het opstaan iets kan eten. Of nog liever, laat je partner je ontbijt op bed geven!

3. Vermijd vet voedsel en sterk gekruid voedsel omdat dit je maag en darmen overbelast.

4. Een tekort aan Vit. B6 kan ook bijdragen aan misselijkheid.  Neem 75 tot 100 mg vitamine B6 per dag in.
Zorg er wel voor dat de Vit B6 een “natuurlijke vorm” van vit B6 is anders kan je problemen krijgen met opname in het lichaam. Voor advies kan je terecht bij Embody

5. Zorg dat je niet te warm en zweterig wordt, en dat je voldoende rust.


AROMATHERAPIE TIPS BIJ MISSELIJKHEID

Er zijn verschillende etherische olien die een gunstige uitwerking kunnen hebben op misselijkheid. Hun geur maar ook de werkzame stoffen in de olien hebben invloed op het maag/darm kanaal en kunnen hierdoor ondersteuning bieden wanneer je met misselijkheid te maken hebt.

Etherische olien kunnen op verschillende manieren worden toegepast.

1. VERDAMPING
Door het verdampen van etherische olien neutraliseer je nare geuren en zorg je voor een aangename geur in huis waardoor je niet zo vlug misselijk wordt.
Daarnaast helpt het inhaleren van de olien je maag rustiger te worden waardoor de misselijkheid af kan nemen.
Gebruik:  druppel 4-5 druppels van de olie in een aromalamp en plaats deze in kamer.  Verdamp voor 30 min en zet dan de damper voor 30 min.  Herhaal voor meest gunstige werking.
Desgewenst ververs je de olie om de 3-4 uur.  Heb je geen aromalamp?  Je kunt ook een bak met heet water gebruiken! 

De volgende olien zijn geschikt:

KRUIZEMUNT – de zachte frisse geur van Kruizemunt werkt goed bij spijsverteringsklachten en misselijkheid.

Kruizemunt

N.B.  Pepermunt is niet geschikt voor gebruik in zwangerschap of bij jonge kinderen.  Gebruik daarom de meer geschikte Kruizemunt die zachter is van geur.

CITROEN – deze frisse citrus geur werkt zuiverend en kan de onrustige maag kalmeren.

LAVENDEL – Hoewel we deze geur vooral associeren met ontspanningen en rust werkt Lavendel ook effectief bij misselijkheid.  Ook goed samen te gebruiken met Kruizemunt.
Speciaal samengesteld voor Misselijkheid (ook na Narcose) is deze speciale synergie van verschillende etherische olien:

ANTI MISSELIJKHEID MIX ( een krachtige synergie van etherische olien met o.a. Kruizemunt, Gember, Lavendel en Citroen – werkt bij misselijkheid, kalmeert de maag en stimuleert spijsvertering)      

anti misselijkheid mix

2. MASSAGE OLIE
Voor een wat langdurige oplossing kan een Massage Olie met etherische oliën uitkomst bieden.  Door deze olie op de maag/borst gebied in te masseren trekt de olie in de huid en komt deze in de bloedbaan terecht. Hier kunnen de werkzame stoffen in de etherische olien hun invloed uitoefenen op bijvoorbeeld het maag/darm stelsel.  Daarnaast zal de neus ook nog worden geprikkeld door de geur van de olie en daardoor een extra uitwerking hebben.  Breng de olie om de 3 tot 4 uur aan op de huid.

Geschikte massage olien zijn:

ANTI MISSELIJKHEID ROLLER  (kleine handige roller die je overal bij je kunt dragen)   De roller bevat een basis van Amandel Olie en e.o. zoals Kruizemunt en Gember, Deze kan je gebruiken om niet alleen de maag mee in te smeren maar ook de polsen zodat de olien vlug de bloedstroom inkomen.

anti misselijkheidsroller

ANTI MISSELIJKHEID OLIE  -een basis van Amandel Olie met e.o. zoals Kruizemunt en Gember.

anti misselijkheidsolie

3.  ADEMHALING
Door rustig te gaan liggen en je te concentreren op je ademhaling kan de misselijkheid ook minder worden.    Druppel desgewenst ook wat olie op een zakdoek en adem dit rustig in via je neus.  Blaas langzaam je adem via je mond weer uit.

Voor geschikte olien – zie verdamping

4.  KOMPRES
Als je liever niet met een lichaamsolie wil werken of juist een hele vlugge verlichting zoekt dan kan een Kompres uitkomst bieden. Deze methode zorg ervoor dat de etherische olien 4x zo vlug als een lichaamsolie in de bloedbaan terecht komt. Neem een Flanellen doek (luierdoek) en dompel deze in een bak met (warm) water waarin 5 druppels Gember of Kruizemunt etherische olie is toegevoegd.  Wring de doek uit en leg deze op de maag.  Wanneer de doek is afgekoeld herhaal je deze stappen.

Gember

GEMBER e.o. – is zeer effectief bij spijsvertering problematiek zoals gebrek aan eetlust, koliek, winderigheid en misselijkheid.  De olie zou ook kunnen worden verdampt maar sommige mensen hebben moeite met de geur.  In een kompres heb je minder last van de geur maar kan de olie

5. MISSELIJKHEID ONDERWEGIMG_1053
Zorg voordat je van huis vertrekt dat je een zakdoek bij je hebt en een flesje van je favoriete etherische olie.  Deze kan je dan besprenkelen met een paar druppels olie wanneer je misselijk wordt onderweg .  Eventueel kan je de zakdoek ook in een afgesloten plasticzakje bewaren. Door regelmatig te ruiken aan je zakdoek blijft je maag rustig en neutraliseer je de geuren om je heen.

Je kunt uiteraard ook gebruik maken van een AromaSnufje – Anti-Misselijkheid. Dit handig geurstickje kan je gebruiken waar je maar ook bent. De heerlijke geuren van o.a. kruizemunt, citroen en lavendel helpen je door de ergste misselijkheid heen!

6.  THEE
Drink met regelmaat verse Gember of Pepermunt Thee.  Dompel gewoon wat muntblaadjes in kokend water of rasp wat verse gember in kokend water of je bestaande kruidenthee.  Alleen onder begeleiding van een Aromatherapeut mag je aan je Thee etherische oliën toevoegen.
Al de Aromatherapie producten zijn verkrijgbaar in onze webshop.   Heb je vragen neem dan gerust contact op!

Geurige groet,

Karina
@Aromatherapeut

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *