Keizersnee behandeling

litteken massage

WAAROM LITTEKEN MASSAGE?
Wanneer een litteken wordt gevormd wordt het weefsel in allemaal verschillende richtingen aangemaakt. Ook kan het litteken zich aan verkeerde weefsel hechten, zoals organen of bindweefsel (fascia). Dit bindweefsel kan verbonden zijn aan organen of spieren. Dit kan in de buik leiden tot verklevingen. Verklevingen zijn dus een soort inwendig littekenweefsel bestaande uit stugge strengen of vliezen van bindweefsel. Hierdoor kunnen organen aan elkaar of aan de buikwand vast groeien. Na een keizersnee kan het voorkomen dat er verklevingen ontstaan van de darmen, eierstokken of tussen de blaas en de baarmoeder. Bedenk maar dat deze verklevingen net lijken op een bolletje wol die door je kamer heeft gerold en zijn garen in een wirwar heeft achtergelaten. Littekenweefsel moet worden geholpen om op je juiste plek te gaan liggen.
De manier waarop je dat doet is met het masseren van je litteken!

WAT GEBEURT ER ALS IK MIJN LITTEKEN NIET MASSEER?
Veel vrouwen hebben nooit kennis gemaakt met het masseren van hun litteken na een keizersnee. De controle in het ziekenhuis is vooral gericht op het uiterlijk van de litteken. Is het litteken ontstekingsvrij, niet rood, heelt het goed, geen jeuk enz? Soms jaren nadien ervaren dezelfde vrouwen een aantal medische klachten die ze vaak niet eens associeren met hun keizersnee. Het grootste probleem is LAGE RUGPIJN en BEKKENPIJN. Het littekenweefsel hecht zich vaak aan het weefsel direct voor het heiligbeen. Het heiligbeen is een driehoekig bot gelegen aan de basis van de wervelkolom. Het heiligbeen vormt een gewricht met de onderste lendewervel, met het staartbeen en aan de zijkanten met de heupbeenderen. Het heiligbeen moet naar voren en naar achteren kunnen bewegen tijdens al onze bewegingen. Een verkleving kan dit voorkomen met pijn klachten tot gevolg.

WANNEER KAN JE MET MASSEREN BEGINNEN?
Zodra je goedkeuring hebt van je (huis) arts dat je litteken goed is geheeld kan je een begin maken met masseren. Meestal krijg je dit te horen bij de controle die na zes weken plaatsvindt. De eerder je begint met masseren de beter – maar begin je pas maanden (of zelfs jaren) na je keizersnee zelfs dan valt er nog wat te halen!

DE BEHANDELING
In één behandeling leer je hoe jij zelf je keizersnee kunt masseren. Eerst doe ik het voor en daarna ga je het zelf oefenen. Alle grepen krijg je mee op papier voor een geheugen steuntje thuis. Ook krijg je een massage olie mee die je kunt gebruiken om mee te masseren. De olie is speciaal samengesteld om je huid nog beter te doen herstellen.

DUUR BEHANDELING:  60min