Ruimte voor je baby
Help je baby in te dalen en voorkom een stuitligging!Waarom indalen of draaien soms lastig is voor je baby
De baarmoeder wordt op haar plek gehouden door heel veel banden en omliggende spieren. Deze spieren en banden komen soms onder spanning te staan wanneer de buik groeit tijdens de zwangerschap maar ook door bepaalde houdingen of bewegingen die we herhaaldelijk maken (veel zitten op werk bv of bepaalde sporten). Dit kan invloed hebben op de beweegelijkheid van de baarmoeder en zorgen voor een baarmoeder die asymetrisch wordt. (scheefstand) Wanneer een baarmoeder scheef staat of niet mee beweegt kan het dus invloed uitoefenen op de ruimte die je baby krijgt. Wanneer een kindje dus niet indaalt of in stuitligging ligt zijn ze dus geen “dwarsliggers” of “eigenwijs” – nee, ze gaan gewoon liggen in de beschikbare ruimte. Ze maken gewoon optimaal gebruik van de ruimte die ze krijgen!
Voorkom ruimte gebrek voor je baby!
Als zwangere vrouw kun jij zelf heel veel doen om te zorgen dat jouw kindje goed indaalt en in de juiste positie komt voor de bevalling. Wist jij dat de houdingen die jij aanneemt tijdens het werken, het slapen of de manier waarop jij beweegt invloed kan hebben op de ruimte die jouw kindje krijgt in de baarmoeder? Dat spanning en angst invloed kunnen hebben op de spanning van onze spieren en banden en zo de baarmoeder beinvloeden? Tijdens een consult bij Embody ontdek je welke houdingen en oefeningen kunnen zorgen dat jouw kindje alle ruimte krijgt om in de optimale positie te komen voor de bevalling.
Stuitligging & Indalen
Vanaf 28-32 weken zwangerschap is het goed om bewust te zijn van de houding van je baby. Hoe ligt je baby in de baarmoeder? Eigenlijk mag je vanaf nu langzaam aan eigenlijk wel gaan verwachten dat je kindje met het hoofdje naar beneden gaat liggen. Als dat niet zo is dan kun je het beste preventief beginnen met de oefeningen en houdingen om ruimte te maken. Heb jij nu al veel last van bekkenpijn, pijn bij het middenrif/ribben, strakke buiken, bandenpijn? Dan kan dat een indicatie zijn dat er sprake is van een “scheve” baarmoeder. Ook dan zijn de oefeningen van harte aan te bevelen! Heb jij na 32 weken zwangerschap een kindje in stuitligging of lijkt het erop dat je kindje niet (goed) indaalt? Het is nooit te laat om met de oefeningen aan de slag te gaan – dus maakt snel een afspraak!
Een Consult
Samen met je partner of vriendin maak je een afspraak voor een consult. Tijdens het consult ontdek je welke houdingen je tijdens je zwangerschap het beste kunt vermijden om (verdere) scheefstand te voorkomen. Daarnaast gaan we aan de slag met het uitvoeren van een aantal oefeningen waarbij je partner aktief betrokkenen is in de uitvoering. De oefeningen zorgen er voor dat de banden van je baarmoeder even kunnen ontspannen of juist gestretched worden. Hierdoor kan de baarmoeder weer in haar natuurlijke houding komen en dus meer ruimte maken voor je kindje om in hoofdligging te komen en in te dalen. Zo verhoog jij de kans dat jouw kindje in de meest optimale positie komt voor de bevalling.
– Doe je de oefeningen ter preventie van stuitligging?
Vanaf 28 weken zwangerschap kun je de oefeningen dan 1x per week doen.
– Ligt je kindje in stuit of daalt deze niet in?
Oefen dan dagelijks! Duur consult: 60 min